Afdrukken
Hits: 36017

Borstvoeding geven is het natuurlijke en logische vervolg op zwangerschap en bevalling. De samenstelling van de melk van iedere moeder is aangepast aan de behoefte van haar baby. Moedermelk bevat belangrijke antistoffen, die de baby beschermen tegen ziektekiemen.

Door deze beschermende eigenschappen hebben borstgevoede baby's minder kans op onder andere oorontsteking, luchtweg- en darminfecties. Borstgevoede baby's worden minder vaak in een ziekenhuis opgenomen. Moedermelk bevordert een optimale hersengroei. Het bevat veel stoffen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. Baby's die borstvoeding krijgen, hebben minder kans op het ontwikkelen van allergie├źn en voedselovergevoeligheid. Luieruitslag en eczeem komen minder voor. Het drinken aan de borst bevordert een goede kaakontwikkeling en bepaalt daardoor mede de ontwikkeling van het gezicht, gebit en zelfs de taal. Borstgevoede baby's hebben minder kans op wiegendood. Ze krijgen geen verstopping, de ontlasting is altijd zacht, ook als ze na enkele maanden meerdere dagen wegblijft.

Bij vrouwen die borstvoeding geven, herstelt de baarmoeder sneller. Ook omdat de menstruatie een tijd uit kan blijven, is er minder kans op bloedarmoede. Het heeft een positieve invloed op het figuur van de moeder. Het geven van borstvoeding vermindert de kans op borstkanker en kanker aan de eierstokken en verhoogt op lange termijn de botdichtheid van de moeder, er is dus minder kans op osteoporose op latere leeftijd.

Borstvoeding geven is echter vooral een eenvoudige en plezierige manier om te wennen aan het moeder zijn. Net zo belangrijk als de moedermelk zelf, is het contact tussen moeder en kind en de bijzondere band die tussen hen ontstaat. De geborgenheid in je armen, het geluid van je stem en het strelen over zijn hoofdje zijn even hard nodig voor de ontwikkeling van je baby als de moedermelk. Aan de borst vindt de baby automatisch de liefde en zekerheid, die hij nodig heeft om zich als persoon te ontwikkelen. Zo krijgt hij de beste start.