Natte luiers

Ruwweg zou je kunnen zeggen dat plassen erop duidt, dat de baby vocht heeft binnengekregen en ontlasting dat hij eten heeft binnengekregen. Voor baby’s wordt meestal als vuistregel aangehouden, dat zes tot acht flink natte katoenen luiers (of 4-6 wegwerpluiers) per etmaal betekent dat de baby voldoende voeding heeft binnengekregen. Dit is meestal waar, maar het gaat niet altijd op.
Sommige pasgeboren baby’s die borstvoeding krijgen, hebben maar erg weinig plasluiers. De eerste dagen na de bevalling krijgt de baby alleen colostrum. Colostrum is een zeer geconcentreerde voeding met relatief weinig water, maar veel voeding en beschermende stoffen, met name de stoffen die de darmen voorbereiden op voedselopname.

Colostrum komt in kleine beetjes tegelijk, omdat het maagje van een pasgeboren baby nog heel klein is en langzaam moet wennen aan het verwerken van voedsel. De baby krijgt dus maar kleine beetjes binnen van een voedsel dat weinig water bevat, met als resultaat: weinig urine. Als colostrum na één of twee dagen overgaat in overgangsmelk, komt er meer vocht in en komen er dus meer natte luiers (drie tot zes per dag). Als de melkproductie op gang komt (tussen drie en vijf dagen na de geboorte) is de melk zo waterrijk als het hoort te zijn en zal de baby zes tot acht flink natte, katoenen luiers of vier tot zes zware natte wegwerpluiers per dag hebben. Bij wegwerpluiers is niet altijd goed te zien of ze erg nat zijn. Let dan op de kleur: goede urine is vrijwel kleurloos of maar heel lichtgeel gekleurd.

Ontlasting

Een pasgeboren baby heeft zwarte ontlasting. Dit is het meconium. Meconium is ontlasting die gevormd is voor de geboorte. Ze bestaat uit resten van bestanddelen die hij met slokjes vruchtwater heeft binnengekregen en afbraakproducten van zijn stofwisseling. Colostrum heeft maar weinig afval van zichzelf, maar zorgt ervoor dat het meconium snel wordt uitgescheiden. Ongeveer in de tijd dat colostrum overgaat in overgangsmelk, gaat meconium over in overgangsontlasting en begint minder zwart en meer gelig te worden; minder stijf en plakkerig en meer zalfachtig. Als de melk rijpe melk is, krijgt de ontlasting de vertrouwde borstvoedingskleur en -consistentie: mosterdachtig, smeuïg, soms waterig met vlokjes of klontjes en friszuur tot kruidig ruikend. De meeste kinderen produceren vanaf dat de rijpe melk gekomen is tot enkele weken erna dagelijks meerdere keren een vuile luier. Dit is meestal maar een kleine hoeveelheid maar soms zit het tot aan de nek.

Na de eerste twee maanden kan de frequentie van de ontlasting verminderen, tot één keer per dag of één keer om de paar dagen. Dit is geen verstopping, maar een normale variatie op het ontlastingpatroon van borstgevoede baby’s. Sommige baby's kunnen er last van krampen krijgen en onrustig van worden. In dat geval kan het helpen ze wat vaker aan te leggen; zuigen bevordert de darmactiviteit.

Blijft de ontlasting al in de eerste weken vaak een dagje of langer uit dan kan dit betekenen dat de baby niet vaak genoeg aan de borst gaat of niet efficiënt aan de borst drinkt. Maar het kan ook betekenen dat er een medisch probleem is. Blijft de ontlasting bij een baby van onder de 6 weken uit en brengt vaak aanleggen geen verandering, dan ga je beter voor controle naar je arts.

Sommige kinderen hebben wat onrustiger darmen en hebben vaker schuimende of anders gekleurde ontlasting. Dit hoeft niet een aanwijzing te zijn voor een tekort in de voeding, ziekte of allergie. Een kind dat te weinig of te veel voeding krijgt, ziek of allergisch is, heeft naast een eventuele andere luierinhoud ook altijd andere symptomen. Kijk daarom behalve naar de luiers ook naar andere factoren, zoals het gedrag, de groei en de algehele gezondheid van je baby.

 

@ Borstvoedingorganisatie La Leche League

Steun LLL Vlaanderen vandaag nog met een gift

Kom in actie!

LLL is een vrijwilligersorganisatie en zet zich in voor moeders die borstvoeding (willen) geven, zodat ze de steun krijgen die ze verdienen.
Ook jij kan daaraan meewerken door donateur te worden.
De kleinste gift is ook welkom op rekeningnummer
406-6060491-38.