De tips in dit artikel zijn ook nuttig als een baby door omstandigheden een tijdje volledig met de fles werd gevoed, bijvoorbeeld omdat borstvoeding geven tijdelijk niet mogelijk was of bij adoptie. Ook als er al langer met een tepelhoedje gevoed wordt kunnen de tips in dit artikel gebruikt worden om de baby het drinken zonder tepelhoedje te leren.

Plots of geleidelijk

Zuigverwarring kan plots optreden, soms zelfs door éénmalig gebruik van een kunstspeen. Het kan ook heel geleidelijk gaan. Een baby die geen problemen lijkt te hebben met de verschillende manieren van zuigen of het gebruik van een fopspeen, begint aan de borst alsmaar minder efficiënt te drinken. In hoogst uitzonderlijke gevallen kan een baby ook met zuigverwarring geboren worden. Hierbij gaat het om baby’s, die in de baarmoeder excessief op hun duim, lip of tong gezogen hebben. Soms kan zuigverwarring zo erg zijn, dat de baby op geen enkele manier meer kan drinken. Het lijkt dan alsof hij elke vorm van voedsel weigert.

Je kunt zuigverwarring voorkomen door je baby uitsluitend aan de borst te laten drinken. Hoe jonger je baby is, hoe groter de kans dat hij zuigverwarring ontwikkelt. Daarom laat men in de eerste weken na de geboorte best ook een fopspeen weg. Indien je baby om medische reden bijvoeding nodig heeft, kies dan voor een alternatieve voedingsmethode zoals cupfeeding (met een klein bekertje), voeden met een lepeltje of sondevoeding.

Op welke manier de zuigverwarring ook tot stand kwam, het is een groot probleem voor moeder en baby. Iedere voeding betekent voor beiden ongelofelijke stress en verdriet. Je hele lichaam is erop ingesteld dit kleine wezentje te voeden. Voor hem zorgen, dat is het enige wat nu telt en dan lukt juist het voeden niet en het lijkt er zelfs op, dat je baby de borst niet wil. Het is belangrijk dat je weet dat je baby eigenlijk niet de borst weigert en dat hij zeker niet jou afstoot. Hij kan het gewoon niet!! Hij weet niet wat hij aan de borst moet doen om aan je melk te geraken. Daardoor geraakt hij overstuur. Maar zelfs als je je hiervan bewust bent, is dit een erg moeilijke en stresserende situatie voor jou als moeder. Om dit probleem te overwinnen heb je veel geduld en tijd nodig. Vergeet de was en de plas en concentreer je de volgende dagen volledig op je baby.

Huidcontact

Geniet van je baby, knuffel hem, ga samen met hem in bed liggen en zorg voor veel huidcontact. Je kunt best de baby enkel een luier aandoen en zelf laat je vooral je bovenlichaam vrij. In de zomer is dit geen probleem en in de winter kan je misschien de verwarming een beetje hoger zetten en samen met je baby onder een deken kruipen. Huidcontact tussen moeder en baby is ontzettend belangrijk. Je zult door het huidcontact met je baby meer ontspannen zijn, je prolactinespiegel zal stijgen en dit is belangrijk voor de melkproductie. Ook de baby zal zich beter voelen en hij zal meer gestimuleerd worden. Soms gaat een baby tijdens het knuffelen met zijn mama zelfs spontaan aan de borst.

Lees ook de tekst over goed aanleggen hier op de site. Laat alle kunstmatige spenen weg: flessenspeen, fopspeen en ook het tepelhoedje. Alleen indien je baby een tijdje uitsluitend met de fles gevoed werd kan je het tepelhoedje misschien tijdelijk gebruiken. Eventueel kan de overgang van fles naar borst met een heel dun tepelhoedje juist wel lukken. Als je bezorgd bent, dat je baby niet voldoende melk aan de borst binnen krijgt, dan kan je dit gemakkelijk controleren, door zijn luiers in de gaten te houden (alleen als je baby geen water of thee bij krijgt). De luiers moeten goed nat zijn en de urine moetgeurloos en kleurloos zijn, dus niet geelachtig. Als de plasluiers regelmatig eerder droog zijn en de urine een geel kleurtje heeft, dan heeft je baby bijvoeding nodig. Gebruik daarbij een alternatieve voedingsmethode, zoals voeden met een bekertje of lepeltje, en probeer de hoeveelheid bijvoeding elke dag een beetje te verminderen.

Het juiste moment

Kies voor het aanleggen een moment waarop je baby nog niet al te hongerig is. Een baby die al huilt van de honger, heeft meestal geen geduld om nieuwe dingen te leren. Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven. Praat met je kleine schat, vertel hem dat hij de absoluut mooiste baby van de hele wereld is. Geef hem een zachte massage op zijn rugje. Als het aanleggen enkele keren niet lukt en je baby al onrustig wordt, dan kun je misschien een paar minuutjes met hem rondwandelen en het daarna nog eens proberen. Lukt het helemaal niet en geraakt je baby al erg overstuur, geef hem dan op een andere manier een voeding. Biedt hem zeker geen al te grote portie aan omdat het dan veel te lang zal duren voordat hij weer een voeding vraagt. Kolf je melk af om de productie op peil te houden of te verhogen.

Probeer je baby overdag minstens om de twee uur aan te leggen. Is hij te slaperig, dan kun je hem tijdens een fase van lichte slaap door een voetmassage wakker maken. Daarvoor masseer je de onderkant van zijn voetjes stevig met je duim. Licht aan de voetjes kriebelen heeft vaak niet veel effect. Soms gaat het aanleggen beter, wanneer een baby nog niet helemaal wakker is. Let op zijn slaapgedrag en bied hem de borst aan voordat hij volledig wakker is. Ook drinken sommige baby’s beter ‘s nachts, wanneer alles rustig is.

Therapeutisch baden

Therapeutisch baden heeft al veel baby’s met zuigverwarring geholpen. Daarvoor heb je de hulp van een tweede volwassene nodig. Ga bij een heel aangename watertemperatuur in het bad liggen. Zorg ervoor dat het rustig is en dat de verlichting niet te fel is. Wanneer je helemaal lekker ontspannen in het bad ligt, laat dan je baby met zijn buikje op je buik leggen. Geef hem nu wat tijd. Normaal zal hij proberen in de richting van je borsten te kruipen. Doet hij dit na een tijdje niet, breng hem dan zachtjes naar je borsten toe door tegen zijn voetjes of tegen zijn bips te duwen. Veel baby’s, ook oudere, nemen op die manier spontaan de tepel. Je helper kan er voor zorgen, dat het water niet te sterk afkoelt, door voorzichtig en rustig van tijd tot tijd wat warm water bij te geven. Ook wanneer je weer uit het bad komt heb je hem nodig, om de baby aan te kleden.

Bekertje op cupje

Voeden met een bekertje vraagt in het begin misschien een beetje tijd, maar wanneer je baby het eenmaal door heeft, dan gaat het heel vlot. Kies een rustig moment voor de eerste keer. Neem je baby op je schoot zodat hij bijna rechtop zit, dus maar een heel klein beetje naar achter geleund. Je brengt de beker aan baby’s mondje zodat hij op zijn onderlipje rust en links en rechts het bovenlipje aanraakt. Kantel nu de beker zo ver, dat de melk baby’s mondje raakt. Om dit beter te zien is een transparante beker of een glas handig. Nu wacht je tot je baby de melk actief uit de beker slurpt, likt of zuigt. De melk in het mondje gieten heeft absoluut geen zin, je baby zal niet slikken. In het begin kan het enkele minuten duren voor je baby de melk begint te drinken, maar later zal het vlotter gaan.

Geef niet te snel op en grijp niet te snel weer naar flessen. Met een enkele keer een kunstspeen te gebruiken maak je misschien alles teniet, wat je met veel moeite tot nu toe je baby hebt aangeleerd. Heb je ook maar de minste twijfel over de gezondheid van je baby, ga dan met hem naar je arts voor een grondige controle. Neem contact op met een lactatiekundige, een ervaren vroedvrouw of een van onze medewerkers. Bij haar kun je niet alleen nuttige tips verkrijgen, je zult ook de steun vinden, die je in deze moeilijke periode nodig hebt.

© 2005-2010, Christine Van Den Broecke-Schneider

Steun LLL Vlaanderen vandaag nog met een gift

Kom in actie!

LLL is een vrijwilligersorganisatie en zet zich in voor moeders die borstvoeding (willen) geven, zodat ze de steun krijgen die ze verdienen.
Ook jij kan daaraan meewerken door donateur te worden.
De kleinste gift is ook welkom op rekeningnummer
406-6060491-38.