Veel mama’s genieten ten volle van hun zwangerschapsverlof maar zitten tegelijk met een vraag: wat als het zwangerschapsverlof erop zit? Overschakelen naar flesvoeding of bestaat er een mogelijkheid om te kunnen blijven borstvoeding geven?

In België kun je gebruik maken van borstvoedingspauzes, waarbij de werkgever je tijd geeft om melk af te kolven. Voor deze onderbrekingen kun je een toelage aanvragen bij je ziekenfonds. Sommige werkgevers doen echter wat extraatjes. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een aangename kolfomgeving, doen niet moeilijk over de timing van de pauzes of staan toe dat je in je pauzes naar je baby in de crèche gaat om hem te voeden. Om deze werkgevers in de bloemetjes te zetten, reikt te Berchem. Dit jaar  kwam Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang te Gent als winnaar uit de bus.

Als je als mama afkolft, moet de melk natuurlijk ook op een correcte wijze aan je kindje gegeven worden: flesjesweigeraars voeden met een bekertje, vele kleine flesjes i.p.v. enkele grote, flesje altijd op de kleinste stand,… Daarom organiseert Wegwijs Borstvoeding een tweede prijs, namelijk die voor Borstvoedingsvriendelijke kinderopvang Vorig jaar ging de prijs naar de Gentse onthaalmoeder Bieke Purnelle voor haar inzet. Dit jaar kwamen twee winnaars naar voren: nl. Peutertuin KUleuven en Baby-Belle Baby-Beau uit Waasmunster. Deze kinderopvanginitiatieven doen voor het geven van afgekolfde moedermelk veel extra inspanningen, die ze niet als tijdrovend beschouwen. Daarnaast proberen ze zoveel mogelijk de mama’s te ondersteunen die borstvoeding willen blijven geven, ook na baby’s eerste levensjaar. 

Sommige moeders ondervinden heel wat moeilijkheden als ze terug aan het werk gaan: ze moeten kolven in het bezemhok of in het toilet, krijgen opmerkingen van collega’s enz. Anderzijds geven deze genomineerden prijswinnaarst hoop: er zijn werkgevers die openstaan voor borstvoeding en kinderdagverblijven en onthaalouders die actief willen meewerken aan de keuze van de ouders voor borstvoeding.


© Petra Vanhoutte

Steun LLL Vlaanderen vandaag nog met een gift

Kom in actie!

LLL is een vrijwilligersorganisatie en zet zich in voor moeders die borstvoeding (willen) geven, zodat ze de steun krijgen die ze verdienen.
Ook jij kan daaraan meewerken door donateur te worden.
De kleinste gift is ook welkom op rekeningnummer
406-6060491-38.