Over het reizen met baby’s en kleine kinderen heb je misschien al veel gelezen. In dit artikel gaat het specifiek over het op reis gaan met een kindje dat borstvoeding krijgt. Het goede nieuws is: op vakantie gaan met een baby die borstvoeding krijgt, maakt de zaak niet ingewikkelder, integendeel! Je zult zien dat de meeste dingen veel gemakkelijker zijn, als je kindje nog borstvoeding krijgt.

Natuurlijk moet je er nog altijd voor zorgen dat je voldoende luiers mee hebt, als je niet zeker weet of ze op je vakantiebestemming verkrijgbaar zijn, maar over het water en het juiste stopcontact voor een flessenwarmer hoef je niet bezorgd zijn.

Ook al heb je voor een heel veilige vakantiebestemming gekozen, dan kun je toch onderweg al voor een of andere onaangename verrassing te staan komen. Een trein, die wegens staking grote vertraging heeft, een vlucht die is afgelast of gewoon urenlang ergens op een autosnelweg in de file staan. Dit is allemaal heel vervelend maar het is geen ramp voor je baby. Zijn eten heb je immers kant-en-klaar mee, proper en op de juiste temperatuur. Zorg ervoor dat je zelf voldoende drinkt. Sommige mensen drinken op reis met opzet minder omdat ze dan niet zo vaak naar toilet hoeven te gaan. Dit doet een moeder die borstvoeding geeft beter niet. Ook al betekent het dat je een paar tussenstops meer moet inleggen, zorg er toch voor, dat je altijd voldoende drinkt. Voldoende betekent: zo, dat je nooit dorst hebt. Een bepaald aantal liters per dag drinken heeft geen zin, omdat wat in augustus in Cairo veel te weinig is, dat zal in de winter in Moskou waarschijnlijk veel te veel zijn.

Borstvoeding beschermt je kindje tegen infecties. Je hoeft soms niet ver op reis te gaan en je kinderen krijgen al in de eerste dagen met diarree te maken. Een baby die borstvoeding krijgt zal daarvan minder last hebben. Misschien blijft hij helemaal gezond of hij wordt maar een beetje ziek. Indien hij toch een serieuze infectie oploopt, bijvoorbeeld omdat hij al vaste voeding eet, dan heb je de ideale ‘dieetvoeding’ voor hem mee. Niets is zo licht verteerbaar als moedermelk en niets anders kan hem direct met de passende antistoffen verzorgen. Laat je baby vaak drinken om zijn ongemak te verzachten, maar ook om uitdroging te voorkomen. Ook een groter kindje, dat niet meer bij je drinkt, kun je met een beetje afgekolfde melk helpen om sneller weer gezond te worden.

Ben je van plan naar een tropische bestemming op vakantie te gaan, raadpleeg dan je arts in verband met de nodige vaccinaties voor je baby. Bij vele tropische ziekten kan je niet op de beschermende werking van borstvoeding vertrouwen.

Als je met een vliegtuig op reis gaat, dan kun je bij de luchtvaartmaatschappij vragen of je een zitplaats met meer beenruimte kunt krijgen, zodat je het met je baby iets comfortabeler hebt. Door te voeden tijdens het opstijgen en het landen van het vliegtuig, zal je baby minder last van zijn oortjes hebben. Ben je met de auto in de bergen onderweg, dan kun je beter af en toe een pauze maken en voeden zodat ook hierbij je baby geen oorpijn krijgt.

In de meeste landen is een voedende moeder met haar baby overal welkom, zeker als je discreet borstvoeding geeft. Waarschijnlijk zal je uitsluitend positieve commentaar krijgen en in sommige regio’s zal men hooguit verwonderd zijn dat je op zo een discrete manier aan het voeden bent. Indien je met de cultuur van het land waar je naar toe gaat helemaal niet vertrouwd bent, dan kun je bij je reisagent of op de Ambassade van het land, met je vragen terecht.

Als afsluiter nog een tip die niets met borstvoeding te maken heeft. Neem zeker een draagdoek mee op reis. Op uitstapjes is een buggy niet altijd handig. Met een draagdoek heb je geen last van trappen of slechte wegen en je baby vindt het misschien geweldig eens bij papa in de doek de wereld te verkennen. Om al de mooie momenten vast te leggen, zeker het fototoestel en voldoende batterijen ervoor niet vergeten.

Prettige reis!

© 2005 - 2009 Christine Van Den Broecke-Schneider

Steun LLL Vlaanderen vandaag nog met een gift

Kom in actie!

LLL is een vrijwilligersorganisatie en zet zich in voor moeders die borstvoeding (willen) geven, zodat ze de steun krijgen die ze verdienen.
Ook jij kan daaraan meewerken door donateur te worden.
De kleinste gift is ook welkom op rekeningnummer
406-6060491-38.