Het certificaat ‘Borstvoedingsvriendelijke Organisatie’ is gebaseerd op internationale criteria van UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie. Het kwaliteitslabel wordt uitgereikt aan organisaties werkzaam in de maatschappelijke gezondheidszorg in Vlaanderen, die beantwoorden aan een aantal belangrijke standaarden in de zorg voor en begeleiding van borstvoeding. 
Het werd op vraag van Kind en Gezin ontwikkeld door het Expertisecentrum Kraamzorg De Bakermat, en er werd nauw samengewerkt met Unicef Engeland en met de Stichting Zorg voor Borstvoeding in Nederland.

Waarom een kwaliteitslabel ?

Voor de ziekenhuizen bestaat er in België al sedert 2005 een kwaliteitslabel: het Baby Friendly Hospital Initiative (BFHI). Er zijn tot nog toe 22 ziekenhuizen die dit label behaald hebben. Het Federaal Borstvoedingscomité reikt dit label uit. Het helpt om het beleid in de materniteiten op één lijn te krijgen en de kwaliteit van de begeleiding bij borstvoeding te verhogen.
Voor de dienstverlening in de eerstelijnszorg, zoals bijvoorbeeld de thuiskraamzorg, bestaat in Vlaanderen sedert 2006 een kwaliteitslabel.  Zo belangrijk goede start van de borstvoeding in het ziekenhuis is, zo belangrijk is een degelijke begeleiding ook  wanneer mama’s  thuiskomen en er dadelijk of na enkele dagen  alleen voorstaan. Dat geldt ook op het moment dat ze het werk hervatten.
De pasbevallen mama’s  en hun partner krijgen van alle kanten advies over borstvoeding. Enerzijds van de huisarts, de kinderarts of Kind en Gezin, anderzijds van familie, vrienden of collega’s. Ook tijdschriften en internet worden druk geraadpleegd. Dat maakt het moeilijk om de broodnodige én eenduidige begeleiding in de eerstelijnszorg te organiseren en consequent aan te houden. Onderzoek bevestigt bovendien dat professionele zorgverstrekkers heel wat tegenstrijdige adviezen geven.

Een kwaliteitslabel dat de neuzen in dezelfde richting zet, is dus geen overbodige luxe. Al 6 organisaties in Vlaanderen behaalden ondertussen het certificaat: het Geboortehuis in Geel,  de kraamzorgcentra  De Wieg en Landelijke Thuiszorg, en het Expertisecentrum Kraamzorg in West-Vlaanderen.
Op 6 mei 2011 werd het certificaat aan twee nieuwe laureaten uitgereikt: de kraamzorgdienst van Reddie Teddy in Oost-Vlaanderen en de praktijk voor vroedkunde De Bakermat in Vlaams-Brabant.

Deze 6 organisaties hebben gedurende minstens een jaar een 7-puntenplan doorlopen en hun parcours en eindresultaat werden uitgebreid geëvalueerd door onafhankelijke assessoren. 

Steun LLL Vlaanderen vandaag nog met een gift

Kom in actie!

LLL is een vrijwilligersorganisatie en zet zich in voor moeders die borstvoeding (willen) geven, zodat ze de steun krijgen die ze verdienen.
Ook jij kan daaraan meewerken door donateur te worden.
De kleinste gift is ook welkom op rekeningnummer
406-6060491-38.